donderdag 12 februari 2009

U moet het zelf weten (inleiding)

Onder deze titel verschijnen van mijn hand vanaf het aprilnummer 2009 in ons clubblad Boel Bluf stukjes rondom zaken van de (spel)regelgeving bij het boulen. Niet omdat ik alles wel weet, maar inmiddels wel wat weet. Die kennis heb ik me spelenderwijs en gaandeweg de 5 jaar dat ik nu meeloop in deze tak van sport eigen gemaakt. Daarnaast heb ik de bondsopleidingen voor scheidsrechter- en wedstrijdleider niveau 2 gevolgd en mag als zodanig categorie 3 toernooien bij onze eigen club als scheidsrechter leiden en toernooien met 5 voorgelote wedstrijden als wedstrijdleider. Weet u nu wat dat precies inhoudt? Nee, waarschijnlijk. Daarom dus wil ik de komende tijd in ons clubblad hier wat aandacht aan gaan schenken en in ruil daarvoor wat van uw aandacht vragen. Bedoeling van dit alles is om uw kennisniveau wat omhoog te brengen wat betreft de (spel)regelgeving in de boulesport. Hopelijk kent u mijn schrijfstijl inmiddels een beetje. Het zal geen dorre opsomming van zaken worden. Daar waar mogelijk zal ik het met humor proberen te omkleden zodat u er hopelijk nog plezier aan beleven kunt ook.
Integraal wil ik deze stukjes ook op het weblog plaatsen zodat u de mogelijkheid hebt er op te reageren als een en ander onduidelijk is en vragen bij u oproept. Laat wat weten a.u.b., het houdt mij op mijn beurt ook weer scherp.

dinsdag 10 februari 2009

Over handel met voorkennis op de AEX en de AED

Bent u ook een van die ongelukkigen die destijds vrolijk heeft geïnvesteerd in aandelen op de beurs en de boel heeft zien verdampen? Die neergang van ons financiële systeem werd mede veroorzaakt en in gang gezet door een aantal sluwe mannen en vrouwen die door handel met voorkennis aan zelfverrijking gingen doen. Vaak gebeurde zoiets in relatie tot de AEX, de Amsterdam Exchange Index.
Nu kwam nota bene ons onvolprezen bestuur met een cursus zelfverrijking door handel met voorkennis. En dat omdat ons bestuur flink geïnvesteerd had op de AED. Alleen die aankondiging al lokte een dertigtal leden van onze club de afgelopen 2 maandagavonden naar de kantine om hiervan kennis te nemen. En ja, het was zelfverrijking waar het allemaal om begonnen was. Maar daar hield iedere vergelijking met de financiële wereld dan ook meteen op.
Want deze handel stond in het teken van doen en deze zelfverrijking stond in het teken van kennisvermeerdering.
AED staat namelijk in dit geval voor Automatische Externe Defibrillator. Een prachtig apparaat dat bij hartfalen het verschil kan betekenen tussen leven en dood.
Dankzij (volkomen verantwoord) financieel beleid van ons bestuur kon dit apparaat aangeschaft worden en met een begeleidende cursus voor onze clubleden kunnen er nu in voorkomende gevallen in ieder geval reddende handelingen verricht worden tot professionele medische hulp gearriveerd is. Ook ik was cursist en mocht kennis nemen van de basale handelingen die met reanimatie van een slachtoffer van hartfalen gemoeid zijn. Onder de bezielende leiding van het bedrijf JBR, waar de AED werd aangeschaft, werd duidelijk gemaakt waar het bij de combinatie reanimatie- gebruik AED op aan komt. Het werd voor mij en de andere cursisten een eye-opener. Blij dat ik het gedaan heb. Ik heb in ieder geval het gevoel gekregen niet werkeloos meer te hoeven toekijken als zoiets zich voordoet. En bovendien, natuurlijk liever niet, maar ik kan zelf ook slachtoffer zijn en het is dan fijn te weten dat er op de club velen zijn die mij op mijn beurt kunnen redden. Of zijn er overwegende of zelfs gewetensbezwaren? Laat het mij weten, dan kunnen we misschien wat regelen. Ik heb nog wat aandelen.......