zaterdag 24 januari 2009

Communicatie kan altijd beter

Een van zaken die bepalend zijn voor het algehele beeld van een club, dus ook de onze, is de wijze waarop er gecommuniceerd wordt. Onderling tussen de leden of tussen het bestuur en de leden. Is er openheid, duidelijkheid, kameraadschap, opofferingsgezindheld, optimisme dat de boventoon voert onder de leden (=bestuur, dat namelijk niks meer of minder is dan een aantal gekozen leden, die zo goed willen zijn een bestuurlijke functie te vervullen), dan zal dit altijd tot uitdrukking komen in een goed functionerende club. Is er daarentegen sprake van een mentaliteit van roddel en achterklap, cynisme, ieder voor zich, dan zal een club slecht tot niet functioneren, als zij al blijft bestaan.
Ik meen zo vrij te mogen zijn te concluderen dat we het in onze club nog niet zo slecht hebben getroffen wat dit onderwerp aangaat. De meeste leden zijn van goede tot zeer goede wil met een paar uitschieters naar boven en beneden. Het bestuur dat we hebben is daar dus een exponent van. Leden van buitengewoon goede wil dus. Maar het blijven mensen, die ook fouten maken en tekortschieten, in het boulen maar ook in de communicatie. Onderling maar ook naar de andere leden blijft er altijd iets dat voor verbetering vatbaar blijft.
Een prachtig voorbeeld van hoe subtiel iets kan zijn waardoor de communicatie niet loopt zoals die moet lopen kwam ik tegen in een column van huisarts Jan Mulder in het nieuwe maandblad "Zin" (dit blad is bedoeld voor vijftigplussers, dus ook voor het merendeel van onze clubleden).
Hij beschrijft het volgende gesprek:
,, Dokter, als ik met mijn vrouw aan het spelen ben, hebben mijn ballen een afwijking! Ze draaien dan steeds naar links......".
,, U heeft last van uw ballen", informeer ik voorzichtig. Maar u heeft toch schouderklachten opgegeven als reden voor de spreekuurafspraak?"
,,Jazeker dokter! En door die pijnlijke schouder sla ik bij het golfen dus nu steeds met die afwijking naar links!"

Wij hebben ook met ballen te maken en communicatie binnen onze vereniging. Vraag is nu kan die beter? Ja natuurlijk, maar waar wringt het volgens u en hoe kan dat opgelost worden.
Laat wat weten (= communicatie).



donderdag 22 januari 2009

Start weblog voor Boules de Boeuf

Vandaag ben ik, op persoonlijke titel, begonnen met een weblog ten behoeve van onze vereniging. Of het ergens toe leidt zal de tijd uitwijzen. Mijn bedoeling hiermee is om zaken die rond Boules de Boeuf spelen op informele wijze te ventileren. Een van de mogelijkheden die een weblog biedt is dat er gereageerd kan worden op een item/onderwerp. Dat is ook nadrukkelijk de bedoeling. Aanvullingen, opmerkingen, kritiek, suggesties, reacties op de berichten zijn dan ook van harte welkom, maar dan niet anoniem natuurlijk.
Aanleiding om hiermee te beginnen is er eigenlijk niet, of het moet het inmiddels al weer 2-jarig bestaan van onze website zijn. Die biedt informatie rond onze vereniging, maar geeft geen mogelijkheid tot interactie. Een weblog biedt dat weer wel. Ziet u dit weblog maar als een aanvulling op de website. Dit weblog geeft mij en u de mogelijkheid om zaken die in de vereniging spelen bespreekbaar te maken. Ik hoop dat het werkt en dat er twee- of meer-richtingenverkeer gaat ontstaan. Het is een manier om te komen tot (het verbeteren van de) communicatie over zaken die onze vereniging aangaan. Dat is het eigenlijke en achterliggende doel van dit weblog.
Meedoen dus....

Uw webmaster en weblogger,
Leen van Aalsburg

Gemiddelde leeftijd in de vereniging moet omlaag

Onze vereniging is het afgelopen jaar emotioneel zwaar belast geweest met het overlijden van, als ik het wel heb, 4 leden. Nu is het natuurlijk zo dat, gezien de gemiddelde leeftijd in onze club, we een groter risico lopen dan laten we zeggen een jeugdsoos. Maar hoe krijgen we die gemiddelde leeftijd omlaag? Verjongingskuren werken helaas maar tijdelijk. Dat kan dus alleen door wat jongeren of minder ouderen aan te trekken. Er zijn bouleverenigingen die dat lukt. Er zijn er zelfs met een heuse jeugdafdeling. Mogelijkheid om jongeren of minder ouderen in contact te brengen met het boulen zijn er niet veel binnen onze club. Er zijn er een paar. Ik noem de toernooien rond sinterklaas en kerst en nieuwjaar, waarbij introducés zijn toegestaan. Vooruitlopend op de Jaarkalender die u gepresenteerd zal worden op de a.s. jaarvergadering kan ik u verklappen dat het de bedoeling is om dit jaar een invitatietoernooi te gaan organiseren. Voorwaarde daarbij is dat elk aan dit toernooi deelnemend clublid een introducé meeneemt en op die manier de boulesport, maar natuurlijk ook onze vereniging in de kijker speelt. Lijkt u dat wat of heeft u meer en/of betere of aanvullende suggesties?
P.S. Ik zelf ben net voor de eerste keer opa geworden. Die gebeurtenis werkte bij mij wel als een verjongingskuur. Mijn leeftijd is in een week tijd jaren omlaag gegaan.
De foto van mijn kleinzoon (1 week oud!!) bij dit bericht laat zien waarom.