Onder deze titel verschijnen er vanaf maart 2009 van mijn hand stukjes in Boel Bluf. Bedoeling daarvan is dat ik in kort bestek wat toelichting geef rond de spel- en gedragsregels bij het jeu de boulen.
Het nieuwe Internationaal Spelreglement Petanque geldend per 1-1--2011.
Ik zal af en toe in herhaling moeten vervallen in mijn stukjes. Zoals nu bij de introductie van het vernieuwde Internationale Spelreglement Petanque, zoals dat per 1-1-2011 geldt.
Zoals u weet heeft alles zijn oorsprong. Ook in het geval van de spel- en gedragsregels van petanque. Aangezien wij met onze club zijn aangesloten bij de NJBB en onze nationale bond weer bij een internationale federatie van bonden (=FIPJP), wordt er binnen alle daarbij aangesloten landen in de regel gespeeld met het zogenaamde ISP, dat staat voor Internationaal Spelreglement Petanque.
Normaal gesproken is dit reglement de basis van de regels waar u zich aan heeft te houden bij het spelen van ons geliefde spelletje. Er kunnen echter door omstandigheden uitzonderingen zijn. U moet dan bijvoorbeeld denken aan bondsverenigingen met een kleine accommodatie, die vaak met een zeer beperkte speelruimte kampen. Om toch te kunnen spelen kan dan door het bonds- of afdelingsbestuur dispensatie verleend worden op een of meerdere punten. Maar de regel is en blijft altijd de basis aan spel-en gedragsregels van het ISP.
Het is dus zaak dat u dit reglement in ieder geval kent.
Er vanuit gaande dat u het oude ISP kent, hieronder wat toelichting op zaken die veranderd zijn binnen het nieuwe ISP per 1-1-2011.
Van de Reglementencommissie
Op het Congrès van de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal op 7 oktober 2010 in Izmir, Turkije, is een nieuw internationaal spelreglement petanque (ISP) aangenomen.
De reglementencommissie heeft hiervan een Nederlandse vertaling vastgesteld, die is ingegaan op 1 januari 2011.
Hieronder vindt u de belangrijkste inhoudelijke wijzigingen in het nieuwe spelreglement. Op enkele plaatsen is de tekst aangepast zonder dat deze aanpassingen inhoudelijke gevolgen hebben. Deze wijzigingen vermelden we hier niet.
Artikel 5, alinea 1:
Petanque kan op ieder terrein worden gespeeld. Een speelveld omvat een onbepaald aantal terreinen die zijn afgebakend met touwen waarvan de dikte niet van invloed mag zijn op het spelverloop. Deze touwen, die de verschillende terreinen afbakenen, zijn geen verlieslijnen, uitgezonderd de lijnen aan de kopse zijden en de lijn langs de buitenzijde van de buitenste terreinen.
Let op: lijnen aan de kopse zijden zijn dus altijd verlieslijnen!
Overigens volgt uit artikel 9, punt 4 nog altijd dat een but dat bij afgebakende terreinen een direct naastgelegen terrein helemaal heeft overschreden, ongeldig wordt.
Artikel 5, alinea 6:
Er mogen bepaalde toernooien worden georganiseerd waarbij voor partijen een tijdslimiet wordt gesteld. Deze partijen moeten altijd worden gespeeld op afzonderlijke afgebakende terreinen. In dit geval zijn alle lijnen rondom een terrein verlieslijnen.
De overweging hierbij is dat er geen tijdverlies mag ontstaan omdat u moet wachten op buren die hun werpronde op uw terrein moeten afmaken.
Artikel 7, bij punt 1:
Voorheen waren voor aspiranten en pupillen vaste minimum- en maximumafstanden opgenomen. Dat is nu niet meer het geval.
Overal waar in het ISP sprake was van Aspiranten en Pupillen zijn deze termen overigens vervangen door het begrip „jongeren”.
Artikel 9:
Dit artikel kent nu zeven punten in plaats van zes. Punt 7 is trouwens niet nieuw, maar verplaatst (het was 4bis). Het houdt in dat bij „spelen op tijd” alle lijnen fungeren als uitlijnen, dus ook de lijnen tussen parallelle banen.
Artikel 23:
De onreglementair gespeelde boule is weer terug! De vorige versie veroorzaakte nogal wat onduidelijkheid en gaf aanleiding tot vele vragen. De boule uit de verkeerde cirkel wordt niet meer met name genoemd, maar blijft uiteraard een onreglementair gespeelde boule.
Artikel 31, laatste alinea:
Als er „op tijd” wordt gespeeld mag u pas naar het toilet (of iets dergelijks) als u eerst uw boules voor die werpronde hebt gespeeld, en natuurlijk ook dan pas als de scheidsrechter het goed vindt.
Het is wellicht handig nog wat uitgebreider terug te komen op Artikel 23.
Hierover heeft de reglementencommissie een nadere uitleg gegeven hoe om te gaan met onderstaande situaties, die u ongetwijfeld wel eens mee zult maken.
Iemand die niet aan de beurt is, speelt een boule. Wat moeten we doen?
Eerst even de relevante artikelen uit het internationaal spelreglement petanque:
Artikel 15 Werpen van boules
De eerste boule van een werpronde wordt geworpen door een speler van de equipe die de toss heeft gewonnen of als laatste punten heeft behaald. Daarna werpt steeds de equipe die niet op punt ligt. (…)
Artikel 23 Onreglementair gespeelde boules
Een boule die in strijd met de regels wordt geworpen is ongeldig en alles wat als gevolg daarvan is verplaatst, wordt op zijn oorspronkelijke plaats teruggelegd, mits deze was gemarkeerd.
De tegenstander mag echter de voordeelregel toepassen en de worp alsnog geldig verklaren. De geworpen boule blijft dan geldig, en alles wat als gevolg van de worp is verplaatst, blijft op zijn nieuwe plaats liggen.
Artikel 15 schrijft voor wie wanneer aan de beurt is om een boule te spelen. Als de verkeerde equipe speelt, is dat in strijd met de regels, dus treedt artikel 23 in werking.
Als de benadeelde equipe de voordeelregel niet toepast, wordt alles teruggelegd waar het lag (alleen als het was gemarkeerd: wat niet was gemarkeerd mag ook niet worden teruggelegd). Bovendien wordt de onterecht geworpen boule uit het spel gehaald. Deze ongeldige boule wordt later in de werpronde ook niet meer alsnog geworpen.
Als de voordeelregel wel wordt toegepast, gaat het spel door alsof er niets aan de hand was. De nieuwe situatie bepaalt nu dus wie aan de beurt is om te werpen.
Wat moet je doen als er méér dan één boule ten onrechte is geworpen?
Bijvoorbeeld: een equipe speelt drie boules op rij terwijl zij niet aan de beurt was. Mogen die dan alle drie uit het spel worden gehaald? De reglementencommissie is van mening dat dit niet het geval is. Hoewel artikel 18 het in de laatste alinea heeft over de tegenstander die een boule moet spelen om de voorgaande boule geldig te doen zijn, is de reglementencommissie van mening dat het niet-ingrijpen van de andere equipe deze medeschuldig maakt. Het is rechtvaardig om slechts de laatste onreglementaire boule uit het spel te halen en de overige als geldig te beschouwen. Door niet te protesteren heeft de tegenstander immers impliciet de voordeelregel toegepast.
Overigens gold tussen april 2009 en januari 2011 (in de edities april 2009 en mei 2010 van het internationaal spelreglement petanque) een andere regel. Toen luidde artikel 23:
Artikel 23 Boules gespeeld vanuit de verkeerde werpcirkel
Een boule die wordt geworpen van buiten de cirkel van waaruit het but is uitgeworpen is ongeldig en alles wat als gevolg daarvan is verplaatst, wordt op zijn oorspronkelijke plaats teruggelegd, mits deze was gemarkeerd.
De tegenstander mag echter de voordeelregel toepassen en de worp alsnog geldig verklaren. De geworpen boule blijft dan geldig, en alles wat als gevolg van de worp is verplaatst, blijft op zijn nieuwe plaats liggen.
De reikwijdte van artikel 23 was dus kleiner. Dit leidde tot veel verwarring, omdat er voor (bijvoorbeeld) boules die te vroeg werden geworpen geen spelregel meer bestond. Het Congrès van de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal (FIPJP) heeft, na klachten vanuit verschillende nationale bonden, in oktober 2010 aan deze verwarring een einde gemaakt door de regel van vóór 2009 weer in ere te herstellen.
Leen van Aalsburg
NJBB scheidsrechter 2.
woensdag 23 februari 2011
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
1)Plaats uw reactie in het schrijfvak.
2)Kies bij Profiel selecteren Naam/URL.
3)Vul alleen uw Naam in (URL niet nodig).
4)Klik op Doorgaan.
5)Klik eventueel voor plaatsing eerst op Voorbeeld.
6)Klik op Reactie plaatsen.
7)Voer daarna Woordverificatie uit(anti-spamvoorzorg).
8)Klik op Voltooien en uw reactie is geplaatst.
9)Uw webmasters dank is groot.