Een van zaken die bepalend zijn voor het algehele beeld van een club, dus ook de onze, is de wijze waarop er gecommuniceerd wordt. Onderling tussen de leden of tussen het bestuur en de leden. Is er openheid, duidelijkheid, kameraadschap, opofferingsgezindheld, optimisme dat de boventoon voert onder de leden (=bestuur, dat namelijk niks meer of minder is dan een aantal gekozen leden, die zo goed willen zijn een bestuurlijke functie te vervullen), dan zal dit altijd tot uitdrukking komen in een goed functionerende club. Is er daarentegen sprake van een mentaliteit van roddel en achterklap, cynisme, ieder voor zich, dan zal een club slecht tot niet functioneren, als zij al blijft bestaan.
Ik meen zo vrij te mogen zijn te concluderen dat we het in onze club nog niet zo slecht hebben getroffen wat dit onderwerp aangaat. De meeste leden zijn van goede tot zeer goede wil met een paar uitschieters naar boven en beneden. Het bestuur dat we hebben is daar dus een exponent van. Leden van buitengewoon goede wil dus. Maar het blijven mensen, die ook fouten maken en tekortschieten, in het boulen maar ook in de communicatie. Onderling maar ook naar de andere leden blijft er altijd iets dat voor verbetering vatbaar blijft.
Een prachtig voorbeeld van hoe subtiel iets kan zijn waardoor de communicatie niet loopt zoals die moet lopen kwam ik tegen in een column van huisarts Jan Mulder in het nieuwe maandblad "Zin" (dit blad is bedoeld voor vijftigplussers, dus ook voor het merendeel van onze clubleden).
Hij beschrijft het volgende gesprek:
,, Dokter, als ik met mijn vrouw aan het spelen ben, hebben mijn ballen een afwijking! Ze draaien dan steeds naar links......".
,, U heeft last van uw ballen", informeer ik voorzichtig. Maar u heeft toch schouderklachten opgegeven als reden voor de spreekuurafspraak?"
,,Jazeker dokter! En door die pijnlijke schouder sla ik bij het golfen dus nu steeds met die afwijking naar links!"
Wij hebben ook met ballen te maken en communicatie binnen onze vereniging. Vraag is nu kan die beter? Ja natuurlijk, maar waar wringt het volgens u en hoe kan dat opgelost worden.
Laat wat weten (= communicatie).
zaterdag 24 januari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
1)Plaats uw reactie in het schrijfvak.
2)Kies bij Profiel selecteren Naam/URL.
3)Vul alleen uw Naam in (URL niet nodig).
4)Klik op Doorgaan.
5)Klik eventueel voor plaatsing eerst op Voorbeeld.
6)Klik op Reactie plaatsen.
7)Voer daarna Woordverificatie uit(anti-spamvoorzorg).
8)Klik op Voltooien en uw reactie is geplaatst.
9)Uw webmasters dank is groot.